Szparagi w dalszym ciągu królują na straganach, więc korzystam z tego - kolejna tarta, tym razem szparagi w towarzystwie pomidorów i sera pleśniowego.
Ciasto - według przepisu z książki z serii Le Cordon Bleu "Tarty i inne wypieki":
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 jajko,
- duża szczypta soli,
- 2-3 łyżeczki wody,
- i dodatek czyli kilka łyżek otrębów
- ok. 200 g zielonych szparagów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- kiełki groszku, bazylia i pietruszka
- 4 szalotki, lub 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 65 g sera pleśniowego (użyłam danablu)
- 180 ml śmietany
- 1 jajko oraz sól & pieprz, świeżo zmielony.
Przygotować ciasto.
Masło rozetrzeć z mąką, otrębami i solą, dodać jajko wymieszane z wodą. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić. Na ciasto położyć papier do pieczenia z wysypaną nań fasolą lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni jakieś 20 minut. Zdjąć papier i dopiec kilka minut.
W czasie dopiekania ciasta przygotować nadzienie.
Czyli, od szparagów odciąć głowki a łodyżki pokroić na talarki. Poddusić chwilę na rozgrzanej oliwie z wyciśniętym czosnkiem i cebulką i odłożyć główki na bok. Dodać kiełki, sól oraz pieprz i poddusić krótką chwilę. Wymieszać śmietanę z jajkiem, doprawić i dodać pozostałą, pokrojoną drobno, zieleninę. Utrzeć ser i dodać do mietany. Rozłożyć podduszone warzywa, oraz część pokrojonych pomidorków i zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu położyć główki szparagowe i resztę pomidorów. Piec około 25-30 minut, do czasu aż wierzch będzie ścięty i ładnie przyrumieniony. Polecam, tarta jest pyszna.
4 komentarze:
U mnie już się skończyły :( A ta Twoja tarta taka urodziwa...
Cudowna tarta;) A dodatek serka pleśniowego-rewelacja;)
Same pyszności!
Ja ostatnio smutnym wzrokiem omiatam stragany na moim targu. Szparagów już nie ma. Dobrze, ze u Ciebie mogę je zobaczyć. Uwielbiam takie tarty.
Prześlij komentarz