piątek, 18 czerwca 2010

Gemmer - napój imbirowy na sposób południowoafrykański


Gemmer, to napój imbirowy rodem z południowej Afryki.
Idealny na upalne dni, orzeźwiający, z intensywnym aromatem imbiru -  jego świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą - i lekko palącym, gorzkawym smakiem.Dodatek pomarańczy i soku z limonek balansuje smak napoju i komponuje się znakomicie z pozostałymi składnikami. Po prostu hit dla wielbicieli imbiru, do których zaliczam się od wielu lat.

Składniki:
  • sok z 4 limonek
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarńczy
  • 1 l wody
  • 16 cm imbiru, obranego i utartego
  • 100 g cukru (np. trzcinowego lub innego ulubionego)
  • 4 goździki
  • 4 kapsułki kardamonu 

Zagotować wodę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami. Przelać do innego naczynia i wystudzić. Przykryć i wstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, ale chętnie dłużej. Dokładnie przecedzić i podawać.
Można z powodzeniem zmienić proporcje, dodać mniej wody, więcej soku. Można zastosować sok z owoców mango, w połaczeniu z owocami cytrusowymi. Jak zwykle wariacji na temat może być niezliczona ilość - granice wyznacza tylko nasza fantazja, lub jej brak;) Ważne jest jednak, żeby nie zmniejszać ilości imbiru, ponieważ to właśnie on stanowi o całości. 
O cudownych właściwościach imbiru nie będę się rozpisywać - wystarczy pogooglować - ale jest ich bardzo wiele. 

Przepis,  który wykorzystałam pochodzi, ze wspomnianej już przeze mnie,  książki Marcusa Samuelssona pt. AFRICA ON MY MIND. Książkę polecam gorąco wszystkim zainteresowanym kuchnią egzotyczną. Autor zabiera nas w niezapomnianą i fascynującą  podróż kulinarną - i nie tylko - po całym kontynencie afrykańskim. Ciekawe jest to, że tak na prawdę nie ma zbyt wiele publikacji opisujących kuchnię Afryki, poza oczywiście kuchnią krajów Maghrebu. A szkoda, ponieważ zagłębiając się w jej tajniki odkrywam i dowiaduję się wielu niezwykle interesujących rzeczy, o których,  do tej pory, nie miałam pojęcia.
Napój można spokojnie przechować w lodówce - chętnie w zamknietej
butelce - przynajmniej 2 dni, ale nie sądzę, żeby była taka potrzeba.

13 komentarzy:

Hankaskakanka pisze...

Ciepłe dni odeszły, ale napój trzeba będzie wypróbować.

margot pisze...

kupuję , kupuję pomysł na napój , ach ten mój ukochany imbir
a zdjęcia jakie apetyczne , mlask

Magdalena pisze...

Oj Lidko to musi byc pyszne !

p.s. nie udalo mi sie zamiescic w poprzednim poscie 10 zdjecia, ale obiecuje, ze juz w najblizszym to zrobie :)

quinoamatorka pisze...

Zapowiada się wspaniale. Jestem wielką fanką hot lemon ginger honey, a ten napój może być jeszcze lepszy. W ogóle wyszukujesz i prezentujesz wspaniałe przepisy. Ja jeszcze nawet nie miałam czasu, żeby pomyśleć o kuchni afrykańskiej, a u Ciebie już tyle wspaniałości!

ivka76 pisze...

Lubię imbir w każdej postaci, więc koniecznie muszę wypróbować Twoją propozycję, która tak smacznie brzmi i wygląda.

miss_coco pisze...

To prawda, nie ma zbyt wielu ksiązek - na szczęscie są osoby, które chętnie się dzielą swoją wiedzą i przepisami.
Kolejny przepis, Lidko, zaczyna mi być wstyd ale przygotowuję się ;)
A napój musi smakować fantastycznie.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Lidko! Jestem zachwycona! Napój cudowny!
Zachwycasz mnie swoim przygotowaniem i zaangażowaniem w akcję afrykańską! Kłaniam się nisko!

lo pisze...

Dla mnie jesteś mistrzynią w wynajdywaniu fantastycznych przepisów.

ChilliBite pisze...

Świetne afrykańskie klimaty! I piękne zdjęcie. Bardzo jestem ciekawa tego smaku. Udanego weekendu Lidko :)

asieja pisze...

kolor ma cudny. taki kardamonowo goździkowy smak zapowiada się pysznie.

Olciaky pisze...

Wow!:D

quinoamatorka pisze...

Lidku, a w tej książce nie ma jakichś ciekawych wegetariańskich przepisów? ;)

LidKa pisze...

Hankaskakanko, Margot, ivko
wypróbujcie polecam jeszcze raz.
Magdaleno, nie stresuj się tak, bedzie jak będzie. Korzystaj z wakacji
quino, Jeśli lubisz imbir to to jest hit, a Twoje przepisy są już wystarczająco oryginalne.
Wegetariańskich w tej książce jest dużo, obiecuję je zaprezentować. A jeśli lubisz imbir to gemmer pokochasz;)
miss_coco,
też sie nie stresuj, pewnie jak coś przygotujesz to wszystkich zatka :D
Anno,
po prostu, jak napisałam im bardziej, przez w zasadzie przypadek, wgłębiam sie w te smaki, tym bardziej jestem zafascynowana. Dzięki.
Lo,:)
Chili, :) też przyjemnego wee, a smak jest super.
asiejko, olciaky,
imbir z kardamonem i goździkami w połaczeniu z cytrusem jest extra udaną kombinacją, rzeczywiście wow