Mieszanki przypraw

1. Boharat - Afryka północna
  • 4 łyżki ziela angielskiego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka suszonych płatków róży
  • 1 łyżeczka proszku cytrynowego (citronpulver?)  suszona i zmielona skórka cytrynowa

2. Berbere - Etiopia
  • 1 łyżeczka bockhornsklöverfrön - skall kollas
  • 1 dl suszonego serranochili lub innego chili
  • 1 dl papryki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • troszkę czosnku w proszku 3 krm
  • 2 krm goździków
  • 2 krm cynamonu
  • 2 krm ziela angielskiego w proszku


3. Awase - jak ketchup w Etiopii

  • 2 łyżki berbere
  • 1 łyżeczka cayenne 
  • 3 krm imbiru 
  • 2 krm kardamonu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka czerwonego wina
  • 1 łyżka wody

4. Ras al-hanout - Maghreb

  • 4 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki kardamonu
  • 1,5 łyżeczki  goździków