Tak generalnie mój syn twierdzi, że nie umiem gotować - to znaczy według niego nie znam podstaw gotowania i za dużo w kuchni improwizuję. Ale są dania, które chwali, i o które sie dopomina. Jednym z nich jest własnie risotto. To risotto powstało więc na jego zamówienie, a wszystkie jego składniki zostały też przez niego zaakceptowane.
Składniki:
- 40 g masła
- 2 łyzki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 zielona papryka chili
- 200 g ryżu arborio (lub innego odpowiedniego)
- 0,75 l gorącego bulionu z kurczaka
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- 2 łyzki świeżo utartego parmesanu
- 150 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- 150 g szparagów (użyłam mrożonych)
- sól & pieprz
- po 1 łyżce szałwi i oregano
- 1 łyżka pietruszki
Sposób przygotowania:
- 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy rozgrzać w rondlu lub na patelni z wysokimi kantami. Dodać drobno pokrojone mięso z kurczaka i podsmażyć kilka minut.
- Dodać cebulę i smażyć aż będzie szklista.Dodać wyciśnięty czosnek i drobno pokrojone chili a po 2 minutach ryż. Podgrzewać mieszając, aż ryż dokładnie wchłonie tłuszcz i stanie się lekko przezroczysty.
- Dolać łyżkę wazowa gorącego bulionu i mieszając podgrzewać aż cały płyn zostanie wchłoniety, a następnie dodawać bulion w porcjach po 1/2 filiżanki, mieszając aż każda zostanie wchłonięta. Kontynuować proces aż zużyjemy cały bulion. Gotować, mieszając cały czas jakieś 20-25 minut dopóki ryż nie będzię miękki, ale dalej al dente.
- Dodać podgotowane wcześniej (wg. instrukcji na opakowaniu), pokrojone szparagi, groszek (mrożony groszek dodajemy w ostatniej chwili, ma się po prostu rozmrozić i podgrzać) i posiekane zioła.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać pozostałe masło i zostawić risotto, pod przykrywką na wylączonym palniku na kilka minut.
- Podać posypane wiórkami parmezanu i ziołami.
9 komentarzy:
Cudne zdjęcia!
Risotto pyszne! Cudnie zielone.
LidKo! Z całym szacunkiem dla Twojego Syna, ale świem twierdzić, że nie wie co mówi!!!!
Całusy!
ech te dzieci ;-) małolat się nie zna i tyle, hihi :D fajne fajne!
przeapetyczne, szybkie i pyszne!
Możesz powiedzieć M., że spadł w rankingu młodych, przystojnych i inteligentnych - ewidentnie coś mu na inteligencję padło :P
Lidko,
Twój synek jest chyba w buntowniczym wieku. Ty jesteś fenomenalną kucharką.
Haniu dzieki:)
Amberteż lubię zielone;)
Aniu niestety nie wie, ale zawsze mówi ;)
Zielenino jasne, że się nie zna!
Paula risotto jest zawsze szybkie i można do niego włożyć za każdym razem co innego - dlatego je tak lubię
Pinosku nie wiem czy mu to przekażę, ale mu tak pada od czasu do czasu;)
lo dziekuję, bardzo cenię sobie komplement od Ciebie. Pozdrawiam
to musi byc pyszne, chyba zaraz zrobię !
Prześlij komentarz