czwartek, 9 września 2010

Zielone risotto z kurczakiem

Tak generalnie mój syn twierdzi, że nie umiem gotować - to znaczy według niego nie znam podstaw gotowania i za dużo w kuchni improwizuję. Ale są dania, które chwali, i o które sie dopomina. Jednym z nich jest własnie risotto. To risotto powstało więc na jego zamówienie, a wszystkie jego składniki zostały też przez niego zaakceptowane.
  
Składniki:
  • 40 g masła
  • 2 łyzki oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 zielona papryka chili
  • 200 g ryżu arborio (lub innego odpowiedniego)
  • 0,75 l gorącego bulionu z kurczaka
  • 200 g filetu z  piersi kurczaka
  • 2 łyzki świeżo utartego parmesanu 
  • 150 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • 150 g szparagów (użyłam mrożonych)
  • sól & pieprz
  • po 1 łyżce szałwi i oregano
  • 1 łyżka pietruszki

 Sposób przygotowania:

  1. 2 łyżki masła  i 2 łyżki oliwy rozgrzać w rondlu lub na patelni z wysokimi kantami. Dodać drobno pokrojone mięso z kurczaka i podsmażyć kilka minut.
  2. Dodać cebulę i smażyć aż będzie szklista.Dodać wyciśnięty czosnek i drobno pokrojone chili a po 2 minutach ryż. Podgrzewać mieszając, aż ryż dokładnie wchłonie tłuszcz i stanie się lekko przezroczysty. 
  3. Dolać łyżkę wazowa gorącego bulionu i mieszając podgrzewać aż cały płyn zostanie wchłoniety,  a następnie dodawać bulion w porcjach po 1/2 filiżanki, mieszając aż każda zostanie wchłonięta. Kontynuować proces aż zużyjemy cały bulion. Gotować, mieszając cały czas jakieś 20-25 minut dopóki ryż nie będzię miękki, ale dalej al dente.
  4. Dodać podgotowane wcześniej (wg. instrukcji na opakowaniu), pokrojone szparagi, groszek (mrożony groszek dodajemy w ostatniej chwili, ma się po prostu rozmrozić i podgrzać) i posiekane zioła.
  5. Doprawić solą i pieprzem, dodać pozostałe masło i zostawić risotto, pod przykrywką na wylączonym palniku na kilka minut.
  6. Podać posypane wiórkami parmezanu i ziołami.
W wersji wegetariańskiej wystarczy po prostu wykluczyć kurczaka, zastosować bulion warzywny i zwiększyć ilość dodanych warzyw.

9 komentarzy:

Hankaskakanka pisze...

Cudne zdjęcia!

Amber pisze...

Risotto pyszne! Cudnie zielone.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

LidKo! Z całym szacunkiem dla Twojego Syna, ale świem twierdzić, że nie wie co mówi!!!!
Całusy!

zielenina pisze...

ech te dzieci ;-) małolat się nie zna i tyle, hihi :D fajne fajne!

Paula pisze...

przeapetyczne, szybkie i pyszne!

Pinos pisze...

Możesz powiedzieć M., że spadł w rankingu młodych, przystojnych i inteligentnych - ewidentnie coś mu na inteligencję padło :P

lo pisze...

Lidko,
Twój synek jest chyba w buntowniczym wieku. Ty jesteś fenomenalną kucharką.

LidKa pisze...

Haniu dzieki:)
Amberteż lubię zielone;)
Aniu niestety nie wie, ale zawsze mówi ;)
Zielenino jasne, że się nie zna!
Paula risotto jest zawsze szybkie i można do niego włożyć za każdym razem co innego - dlatego je tak lubię
Pinosku nie wiem czy mu to przekażę, ale mu tak pada od czasu do czasu;)
lo dziekuję, bardzo cenię sobie komplement od Ciebie. Pozdrawiam

dorota20w pisze...

to musi byc pyszne, chyba zaraz zrobię !