Właściwie miało być zupełnie inaczej, klasyczna przystawka, czyli szparagi z szynką parmeńską i parmezanem. Ale jak to mówimy często u nas w domu, koncepcje się zmieniają. Koncepcje zmieniają się nam bardzo często i to zwykle w trakcie pracy nad czymś, planów bardziej lub mniej długofalowych, no po prostu nagminnie. Więc koncepcja się zmieniła i powstała sałatka szparagowo-pieczarkowa z dodatkiem bekonu. Żeby było trochę zdrowiej używam tzw. bekonu z indyka, wersja light zawierająca tylko około 6% tłuszczu. Niestety smakuje też light, czyli nie bekonem.
Składniki na przystawkę dla 6 osób:
- 2 pęczki szparagów, czyli ok. 500 g
- 12 dorodnych pieczarek
- 140 g bekonu
- dużo mieszanej sałaty, w tym szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki, sól i odrobina chili
- wiórki parmezanu
Odłamać twarde częsci szparagów, jeśli są
takowe. Odzielić głowki, a resztę łodyg pokroić na talarki. Pokroić bekon i obrane pieczarki. Podsmażyć bekon, aż będzie z lekka chrupiący, dodać pieczarki i też podsmażyc. Dodać drobno pokrojony czosnek i przyprawy oraz pokrojone szparagowe łodyżki i podsmażać, czy też podduszać kilka minut. Na samym końcu dorzucić łebki szparagów i po dwóch minutach listki szpinaku. Podawać na sałacie (u mnie różowa, rukola i zielona) z wiórkami parmezanu. Następnym razem zrobię wersję niezdrową, z prawdziwym bekonem, lub w ogóle bez. No bo w końcu koncepcje się zmieniają, żeby tradycjom rodzinnym stało się zadość.
5 komentarzy:
Bez bekonu będzie wegetariańska :) Ładne zdjęcie.
Szparagi i boczek to cuuudne zestawienie :) śmiem twierdzić, że jajko sadzone/na miękko obok i już mamy idealny zestaw! nie ujmując rzecz jasna połączeniu z pieczarkami i zieleniną, które też brzmi smacznie.
Pozdrawiam!
Haniu :)
Aniu, skorzystam z twojego hashowego pomysłu:)
Nie dla wegetarian?Phi, wywalić boczek i już jest dla wegetarian :P Apetyczne zdjęcie!
Na pewno nie dla wegetarian, choć można zrobić wariant bez boczku i i tak będzie pysznie ;)
Prześlij komentarz