Składniki na 6 osób:
- 2 dl ryżu (kubek) u gotowanego w wodzie z dodatkiem kurkumy
- 2 pomidory (lub 1opakowanie pokrojonych małych)
- 1 dl zielonych oliwek z anjovis (mogą być też bez)
- 2 małe zielone papryki, szpiczaste, lub nie
- 3 jajka ugotowane na twardo, podzielone na 8)
- 1puszka filetów anjovis w oliwie, drobno pokrojone
- 2 łyzki oliwy dobrej jakości
- 3 łyżki białego octu winnego
- świeże zioła (bazylia, oregano, rozmaryn, tymjanek) i 1 lyżeczka kaparów.
Wymieszać w sporej misce składniki dresingu, tzn. oliwę, ocet winny i poszatkowane zioła. Dodać ryż, anjovis, kapary, paprykę i porządnie wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby się sałatka "przegryzła". Przed podaniem udekorować pomidorami i jajkami. Należy uważać z solą - filety anjovis są bardzo słone. Pasuje świetnie do wytrawnego, białego wina, lub zimnego piwa. Zwykle podaję do niej ciepłe chlebki pita.* dziś moja mama przypomniała mi, że to wcale nie owoce krzewów, tylko nasiona nasturcji, były propagowane jako zastępnik kaparów. Nie jestem jednak tego zupełnie pewna;)
8 komentarzy:
Ale fajnie tu u Was - zapisuję się na stałe! Pyszności i pięknie sfotografowane i opisane!
Pozdrawiam serdecznie:)
świetna!
jest to ogromny komplement z mojej strony, bo ja sałatki ryżowe obchodzę baaaaardzo szerokim lukiem ;)
kapary podmienione na krzewowe owoce mnie rozbawiły :-) a sałatka jest pełna kolorów i smaków, do spróbowania.
Anna-Maria Witamy, bardzo nam miło:)
Anoushkodoceniam i cieszę się że ci się sałatka podoba, myślę, że można uzyć couscus też ;)
Asiejoprawda, dużo bym dała za przypomnienie sobie co to był za krzew;) W tamtych czasach, myślę, że to był trochę śmiech przez łzy. No ale to już na szczęście przeszłość. A sałatkę polecam:)
Moja mama ma tę książkę :) Fajna sałatka.
Hanka, a może sprawdzić czym na prawdę autor polecał zastąpienie kaparów?
To naprawdę chodziło o nasturcję, a właściwie jej owoce.
Po przekwitnięciu kwiatów, zbiera się zielone, jeszcze miękkie owoce i marynuje w occie.
Chcecie przepis?
Owoce nasturcji wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować. Odcedzić.
Zaprawa z octu:
1/3 octu 10%
2/3 wody
ziele angielskie, nasiona kolendry, liść laurowy, do smaku sól, pieprz i cukier.
Do zalewy wrzucamy ugotowaną nasturcję, przez chwilę podgrzewamy na bardzo małym ogniu i rozkładamy do słoików
Kaja
kolorowo i apetycznie;) Lubię jak jajko jest pokrojone w takie ćwiarteczki. Ładnie wygląda;)
Prześlij komentarz