piątek, 7 stycznia 2011

"Kapuśniaczki" z grzybami


Przepis na ciasto kapuśniaczkowe pochodzi od Quinomatorki, która prezentowała go zarówno na swoim blogu jak i w GP.  Chodziły za mną te kapuśniaczki od bradzo dawna. Miałam je zobić na Wigilię - właśnie z kapustą - ale los chciał inaczej i wigilijne przygotowania przechorowałam. Ale ponieważ co się odwlecze... przyszła w końcu pora na ich zrobienie, ale nie z kapustą tylko na pierwszy ogień z grzybami. Ja zrobiłam ciasto według przepisu Moniki zamieszczonego na naszym blogu tutaj  (trochę zmienionego w stosunku do oryginału na blogu Quino).  Monika zrobiła prawdziwe kapuśniaczki, czyli z kapustą;)


Ciasto na ok 16 kapuśniaczków:
  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • ok. pół szklanki mleka
  • 1 jajo, 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko do posmarowania gotowych bułeczek 
A teraz cytuję za Moniką jak zrobić ciasto:
Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mleka, poczekać aż zabąblują, wlać do mąki, dodać resztę składników, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia (około godziny).
Zagnieść, podzielić na 14-16 części, każdą rozwałkować, kłaść na dłoni, nałożyć nadzienie, zlepić zakładając brzegi do środka, układać zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej silikonem lub papierem
.  Ja co prawda ciasta nie wałkowałam, tylko po podzieleniu rozciągałam je i nakładałam farsz.


Farsz grzybowy:
  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule, poszatkowane
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 100 g ostrego sera żółtego (cheddar)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • garść suszonych prawdziwków
  • sól, pieprz, pietruszka
Obrane i utarte pieczarki udusić na patelni na maśle lub oliwie. Dodać czosnek, przyprawy i uduszoną cebulę. Wymieszać razem z utartym serem i rozgniecionymi jajkami oraz pokrojonymi, ugotowanymi prawdziwkami.  Nałożyć nadzienie i zlepione pierożki układać na blasze. Pozwolić im rosnąć jeszcze ok. 1 godziny. Gotowe kapuśniaczki posmarować rozbełatanym jajkiem i posypać czym się chce. U mnie odrobina soli w płatkach i papryki. Ciasto jest znakomite i bułeczki pysznie smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Polecam gorąco :)

7 komentarzy:

Paula pisze...

wyśmienite są takie pyszności...

piegusek1976 pisze...

kapuśniaczki to podstawowe danie na moim świątecznym stole, robię je w kształcie pierogów i koniecznie nadziewam farszem z kapusty kiszonej z grzybami suszonymi :)

kasiaaaa24 pisze...

Ale bogato nadziane :) Super się prezentują. Jak dla mnie, obowiązkow z barszczykiem :)

Karmel-itka pisze...

nie, no. świetne!
i z grzybami, och!

quinoamatorka pisze...

Prezentują się wspaniale! Świetny farsz :)

Amber pisze...

Pysznie! Taki farsz w cieście kusi,oj kusi...

Wspaniałe rzeczy są tu serwowane.Dodaję Was do ulubionych!

Feba pisze...

Najlepsza część przepisu to konsumpcja :)