Przepis na ciasto kapuśniaczkowe pochodzi od Quinomatorki, która prezentowała go zarówno na swoim blogu jak i w GP. Chodziły za mną te kapuśniaczki od bradzo dawna. Miałam je zobić na Wigilię - właśnie z kapustą - ale los chciał inaczej i wigilijne przygotowania przechorowałam. Ale ponieważ co się odwlecze... przyszła w końcu pora na ich zrobienie, ale nie z kapustą tylko na pierwszy ogień z grzybami. Ja zrobiłam ciasto według przepisu Moniki zamieszczonego na naszym blogu tutaj (trochę zmienionego w stosunku do oryginału na blogu Quino). Monika zrobiła prawdziwe kapuśniaczki, czyli z kapustą;)
- 400 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- ok. pół szklanki mleka
- 1 jajo, 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko do posmarowania gotowych bułeczek
A teraz cytuję za Moniką jak zrobić ciasto:
Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mleka, poczekać aż zabąblują, wlać do mąki, dodać resztę składników, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia (około godziny).
Zagnieść, podzielić na 14-16 części, każdą rozwałkować, kłaść na dłoni, nałożyć nadzienie, zlepić zakładając brzegi do środka, układać zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej silikonem lub papierem. Ja co prawda ciasta nie wałkowałam, tylko po podzieleniu rozciągałam je i nakładałam farsz.
Zagnieść, podzielić na 14-16 części, każdą rozwałkować, kłaść na dłoni, nałożyć nadzienie, zlepić zakładając brzegi do środka, układać zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej silikonem lub papierem. Ja co prawda ciasta nie wałkowałam, tylko po podzieleniu rozciągałam je i nakładałam farsz.
- 600 g pieczarek
- 2 cebule, poszatkowane
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 100 g ostrego sera żółtego (cheddar)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść suszonych prawdziwków
- sól, pieprz, pietruszka
Obrane i utarte pieczarki udusić na patelni na maśle lub oliwie. Dodać czosnek, przyprawy i uduszoną cebulę. Wymieszać razem z utartym serem i rozgniecionymi jajkami oraz pokrojonymi, ugotowanymi prawdziwkami. Nałożyć nadzienie i zlepione pierożki układać na blasze. Pozwolić im rosnąć jeszcze ok. 1 godziny. Gotowe kapuśniaczki posmarować rozbełatanym jajkiem i posypać czym się chce. U mnie odrobina soli w płatkach i papryki. Ciasto jest znakomite i bułeczki pysznie smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Polecam gorąco :)
7 komentarzy:
wyśmienite są takie pyszności...
kapuśniaczki to podstawowe danie na moim świątecznym stole, robię je w kształcie pierogów i koniecznie nadziewam farszem z kapusty kiszonej z grzybami suszonymi :)
Ale bogato nadziane :) Super się prezentują. Jak dla mnie, obowiązkow z barszczykiem :)
nie, no. świetne!
i z grzybami, och!
Prezentują się wspaniale! Świetny farsz :)
Pysznie! Taki farsz w cieście kusi,oj kusi...
Wspaniałe rzeczy są tu serwowane.Dodaję Was do ulubionych!
Najlepsza część przepisu to konsumpcja :)
Prześlij komentarz