Przepis na ciasto do tych pierogów znalazłam wiele lat temu w kąciku kulinarnym jakiegoś pisemka wydawanego przez naszą wspólnotę mieszkaniową. Od tego czasu przeprowadzaliśmy się już kilka razy, ale kopia przepisu wędrowała razem z nami. Najczęściej robię te pierogi z farszem mięsnym, ale tym razem dla gości wegetarian zrobiłam farsz ze szpinaku i fety.
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 400 g ugotowanych mączystych ziemniaków
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Składniki na farsz:
- 500 g szpinaku mrożonego (liście)
- 300 g sera feta
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte
- sól & pieprz
- świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kólka o średnicy mniej więcej 10 cm. Na każdy kawałek nałożyć łyżkę - sporą - i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Można jeść także na zimno, więc to dobra propozycja na piknik - póki jeszcze czas.
Odgrzewać w piekarniku, ewentualnie przykryte folią aluminiową.
27 komentarzy:
ładne szkoda że nie lubię szpinaku
napewno są pyszne :)) zapisałam sobie przepis:)
oj zjadłabym!
Świetne! Zjadłabym co najmniej tuzin!
Pozdrowienia:)
Szpinak i feta.. Idealnie! Zdecydowanie wolę pieczone pierogi od tych tradycyjnych, gotowanych...
Pozdrawiam! :)
o jakież cudne! i ten szpinakowy farsz... mam chrapkę na nie, ogromną!
połączenie szpinaku i fety jest świetne. a te pierożki- super nadziane;)
nadzienie lekko nie w moim guście, ale same pierożki wyglądają niesamowicie :) Jakby tam wcisnąć szynkę, ser i pieczarki.. to zdecydowanie pochłaniam kilka na raz :D
nadzienie lekko nie w moim guście, ale same pierożki wyglądają niesamowicie :) Jakby tam wcisnąć szynkę, ser i pieczarki.. to zdecydowanie pochłaniam kilka na raz :D
Super. Nadzienie bardzo w moim guście ;)
Dziekuję za miłe komentarze:)
Pierogi są uniwersalne, można nadziać wszystkim. Często robię nadzienie z mięsa mielonego ostro przyprawionego.
Wyglądają świetnie, oczyma wyobraźni chrupię to wypieczone ciasto. Zapisuje przepis, na bank je kiedyś zrobię :)
Lidko, ale fajne te pierogi! Z ciasta ziemniaczanego jeszcze pierogów nie piekłam, muszę koniecznie spróbować!
Monia, cieszę się ,że ci sie podobają:)
Quino, myślę, że będą świetne z jakimś farszem z soczewicy, lub cieciorki:)
Uwielbiam pieczone pierogi, a szpinak to coś za czym przepadamy. Właśnie przyniosłam do domu 3 torebki. Jedna pójdzie na pierogi. Zapraszam Cię na mojego bloga do zabawy.
Jestem fanką pierogów, więc takie widoki mnie niesamowicie rozpraszają...
Pysznie!
To drugie pieczone pierogi, które dziś widzę i jedne pyszniejsze od drugich. A drugie od pierwszych. ;) Zjadłabym, oj zjadła. Najlepiej z kubkiem barszczu, bo u mnie już jesiennie wieczorami. Pozdrowienia ślę!
Lidko, zapraszam do zabawy:
http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2010/09/wasciwie-to-kilka-rzeczy-lubie.html
Oj zjadłabym takich pierogów!
To ziemniaczane ciasto jest też świetne jako spód do tarty, polecam np. do słynnej botwinkowej ;)
O tak, pieczone pierogi to jest to... podobnie jak połączenie szpinaku i fety :)
zapraszam nieco spóźniona do zabawy z okazji Dnia Blogera :)http://zielenina.blogspot.com/2010/09/dzien-blogera-czyli-dwie-dziesiatki.html
ojejku! wyglądają pysznie! lądują w ulubionych z sygnaturką pilne!
Zrobiłam z farszem mięsnym.(zdjęcia na moim blogu) Przepis na ciasto bardzo fajny, na pewno wypróbuję na różne sposoby, dziękuję!
Właśnie wyciągnęłam drugą partię z piekarnika, wyszły pyszne!!! Co prawda nie mam wagi w domu, więc robiłam "na oko", ale najwyraźniej oko mam dobre. Mam nadzieje, że jutro pierożki zrobią furrorę na przyjęciu. No... o ile ich nie zjem sama. Już mam pomysły na inne nadzienia. Super przepis.
Super przepis :)
Prześlij komentarz