środa, 24 listopada 2010

Kurczak w bardzo różnym towarzystwie

Dzisiaj moje kolejne propozycje wykorzystania kurczaka i różnych innych rzeczy czasem zalegających w lodówce w ilościach niewystarczających na samodzielną kolację. Jak to często na naszym blogu bywa są to też przepisy na potrawy nieskomplikowane i przede wszystkim bardzo szybkie w wykonaniu. 


 Kurczak z kabanosami, papryką i cebulkami konserwowanymi:
  • 300 g filetów z kurczaka
  • 200 g kabanosów, pokrojonych w plasterki
  • kilkanaście małych cebulek konserwowych
  • 1 czerwona papryka, pokrojona
  • kilka suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • sól & pieprz
  • majeranek wg uznania
  • zielona pietruszka
  • 250 ml śmietanki 15%
  • oliwa
  • 4 porcje ryżu


Przygotowanie:

Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Można też użyć kuskus, guinoa lub bulgur.
Pokroić filety z kurczaka na niewielkie kawałki oraz kabanosy na plasterki. Podsmażyć kurczaka na oliwie i doprawić sola i pieprzem. Dodać pokrojone kabanosy i smażyć dalej kilka minut. Dodać wyciśnięty czosnek i majeranek.
Dolać śmietankę i pokrojone suszone pomidory i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. W ostatniej chwili dodać pokrojoną paprykę i cebulki. Jeśli uznamy, że sos jest zbyt rzadki można dodać odrobinę maizena.
Na zakończenie dodać pokrojoną pietruszkę. Podawać z ryżem lub z czymś innym.

Jeśli chcemy, żeby danie było odpowiednie dla osób nie tolerujących laktozy i glutenu należy użyć produktów zamiennych.




*******


Kurczak z chorizo i fenkułem:
  • 300 g filetów z kurczaka
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 5 szalotek, posiekanych
  • 1 fenkuł pokrojony 
  • 2 zabki czosnku
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów, ok. 400 g
  • 200 ml śmietanki 15%
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól & pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:
Podsmażyć na patelni pokrojonego kurczaka i kiełbasę. Posolić i popieprzyć oraz dodać wyciśnięty czosnek. Przełożyć do innego naczynia. Na patelni podsmażyć szalotki i fenkuła (fenkuł ma być chrupiacy) i przełożyć do garnka z kurczakiem i chorizo. Dodać pomidory, musztardę i śmietankę i ewentualnie doprawić. Zagotować i podawać z ryżem.

6 komentarzy:

www.chleby.info pisze...

Absolutnie fantastyczne przepisy! Cieszę się, że znalazłem (zupełnie przypadkiem :)) tego bloga! Z całą pewnością będę tutaj codziennie. Znalazłem tutaj doskonały przepis na napój imbirowy. Jak tylko zrobię to podzielę się wrażeniami :)

Paula pisze...

jak pysznie i pomysłowo! bardzo mi się podoba

dorota20w pisze...

chetnie bym spróbowała

lo pisze...

To się nazywa twórcze i pomysłowe podejście do kuchni. Idealne na szybki obiad.

Pinos pisze...

Tan z chorizo i fenkułem :)

Karolina pisze...

Oj, szkoda, ze wczoraj tu nie zajrzalam, bo w sklepie wieczorem lypala na mnie z polki chorizo i zastanawialam sie, czy kupic i co z nia zrobic. I nie kupilam... Lubie takie dania.