sobota, 6 listopada 2010

Cytrynowa potrawka z kurczaka

To kolejny przepis, w którym głowną rolę mają kurczak i por oraz  kolejna propozycja na bardzo szybką kolację.


Składniki na 4-5 porcji:
  • 1 grilowany kurczak, obrany ze skóry i podzielony na mniejsze częśći
  • 1 por, pokrojony
  • 100 ml bulionu
  • 200 ml śmietanki (15%)
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka starta  i sok z jednej cytryny
  • sól & pieprz
  • bazylia i pietruszka
Przygotowanie:

Por poddusić na maśle lub oliwie, dodać wyciśnięty czosnek i pokrojonego kurczaka. Dodać bulion i śmietankę oraz sok i skórkę cytrynową i doprawić. Podawać z ryżem. Gotowe:)
Można oczywiście użyć surowego mięsa kurczaka, wtedy przygotowanie będzie trwało nieco dłużej, ale i tak krótko.

4 komentarze:

Karmel-itka pisze...

wręcz wiosenna.
z nutą orzeźwienia letniego.
przypomnianie słońca i powiewu przyjemnego wiatru.

Arvén pisze...

Potrawka zdecydowanie w moim stylu...kurczak, por, delikatny sos...smakowite.

Pinos pisze...

O tak, Pory, kurczaki i cytryny... i lekkie białe wino :)

Unknown pisze...

zapisuje, zeby nie zapomniec, ze masz zrobic jak przyjedziesz ;)