środa, 18 sierpnia 2010

Greckie jedzenie - moussaka bez bakłażana

Moussaka to super popularna mięsno-warzywna grecka zapiekanka - można ją dostać w każdej  knajpce, ale muszę przyznać, że będąc niejednokrotnie w Grecji nigdy nie trafiłam na moussakę, która by tak na prawde mi smakowała. Może dlatego, że głownym składnikiem był w niej zawsze bakłażan. Już niejednokrotnie wspominałam o moich niezałatwionych sprawach z bakłażanem. Sprawy są w dalszym ciągu niewyjaśnione, więc na razie się nie spotykamy. Na szczęście moussakę można przyrządzić również z innych warzyw i najczęsciej obok wersji bakłażanowej można w Grecji spotkać moussakę z cukinią i ziemniakami. Z wyżej wymienionych powodów jest to wersja, która na stałe zagościła w naszym domu.

Składniki:
  • 8 ziemniaków
  • 1 spora cukinia
  • oliwa
  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • puszka pomidorów pelati (rozgniecionych) lub 4-5 świezych obranych ze skórki i pokrojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 3 wycisnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cynamonu
  • odrobina czerwonego wina
  • utarty żółty ostry ser do posypania całości
sos beszmelowy:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 75g żółtego sera, startego
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
 Sposób przyrządzenia:
  1. Obrać i pokroić ziemniaki. Surowe plasterki podsmażyć na oliwie przez  ok.10 minut, ąż będą odrobinę przyrumienione. Posolić i ewentualnie popieprzyć. Umytą cukinie pokroić w plasterki.
  2. Przyrządzić mięso. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć dusić do momentu kiedy całe będzie podrumienione. Dodać pomidory, czosnek, przecier i przyprawy oraz czerwone wino. Dusić pod przykrywką około 30 minut. Ewentualnie doprawić
  3. Przyrządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku i dodać mąkę. Mieszać całość dokładnie aby się składniki połączyły, następnie powoli dodać zimne mleko cały czas mieszając. Całość ma się zagotować, i zgęstnieć, należy uważać aby sos się nie przypalił, wię gotujemy na bardzo małym ogniu i mieszamy dokładnie cały czas. Następnie dodajemy ser, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
  4. W wysmarowanym oliwą naczyniu żarodopornym układamy warstwę ziemniaków, mięsa, pokrojoną cukinię, znów mięso i na zakończenie sos beszamelowy . Posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekamy ok. 30 minut do momentu gdy całość będzie ładnie przyrumieniona.




     Moussaka świeżo po przyrządzeniu bardzo lubi się rozpadać. Tak naprawdę dobrą konsystencję ma dopiero następnego dnia po leżakowaniu w lodówce. Wtedy daję się dość nawet ładnie kroić. My się generalnie tym specjalnie nie przejmujemy, ale przyznam, że nie wygląda to specjalnie estetycznie. Na zdjęciu obok moussaka na drugi dzień, tylko w towarzystwie ogórka, ponieważ porządną  sałatę  z pomidorami zjedlismy do rozpadającej się moussaki dnia pierwszego. W każdym razie polecam gorąco wersję cukiniowo-ziemniaczaną.

9 komentarzy:

Arvén pisze...

To taka zależność, jak coś się nie daje sfotografować to zwykle cudownie smakuje ;)

Anja pisze...

To cos dla mnie, bo ja sie(albo cos we mnie w srodku) z baklazanami nie lubie.

Monika pisze...

O, taką musakę to sobie zrobię, bo z bakłażanami to mnie też zupełnie nie po drodze ;)

Hankaskakanka pisze...

Ciekawe, czy dobra by była musaka z bakłażanami i ziemniakami, ale bez mięsa... Muszę sprawdzić ;)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Uwielbiam to danie! Wspaniale u Ciebie wygląda i żal, że mogę tylko popatrzeć...
Uściski!

asieja pisze...

ja z bakłażanem także mam bardzo nie po drodze. ale cukinię to lubię bardzo.

Paula pisze...

na taki obiad to ja zawsze mam ochotę :)

Nika pisze...

Tak jeszcze nie próbowałam...
ale na Twoich zdjeiach wygląda PRZEPYSZNIE - niezwykle zachęcająco:)

Marcin Kucharski pisze...

@Hankaskakanka
Wtedy polecam zapiekankę nazywaną Briami :)