Ten przepis korcił mnie od dłuższego czasu i w końcu doczekał się wykonania. W sklepie uśmiechnęły się do mnie dwa dorodne awokado i wyjątkowo dojrzały do jedzenia owoc granatu. Nie zdarza się często, żeby te owoce były w sprzedaży w stanie na tyle dojrzałym, żeby można je było użyć tego samego dnia - no ale zdarzyło się właśnie i niezwłocznie postanowiłam skorzystać z tej niezwykłej okazji.
Składniki na sałatkę dla 4-5 osób:
- 2 duże awokado
- 1 dojrzały owoc granatu
- 200 g czerwonych winogron bez pestek
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub słonecznikowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- łyżka soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz i sól
- Przygotować dressing miksując ocet winny, sok pomarańczowy, miód, sól i pieprz. Powoli dodawać oliwę i olej i mieszać do uzyskania gęstego, kremowego dressingu. Dodać posiekaną miętę i odstawić na bok.
- Przepołowić owoc granatu i wyskrobać pestki. Dodać pokrojone winogrona i wymieszać.
- Przekroić awokado i pozbawić je pestek. Pokroić je na około 6 mm kawałki i ułożyć na talerzach. Skropić sokiem z cytryny.
- Rozdzielić mieszankę granatu i winogron na każdą porcję i polać dressingiem. Przybrać listkami mięty (o czym w ferworze zapomniałam).
SENSACJA:)
9 komentarzy:
Super,że się zdarzyło.Sałatka wygląda fantastycznie!
granat i awokado w połączeniu brzmią bardzo niebanalnie.
z tym granatem to może i bym się nawet przekonała :)
zjadłabym, fajne połączenie :) Szczególnie jakby mi ktoś obskubał tego granata ;-)
podoba mi sie takie polaczenie:)
Szkoda, że nie można kupić wydłubanych granatów ;) Sałatka świetna!
pieknie wyglada :)
bardzo lubie awokado, ale takiego polaczenia jeszcze nie znalam.
Szalenie lubie granat, niestety czesto ich stopni dojrzalosci, a raczej niedojrzalosci i cena odstraszaja. Polaczenie bardzo intrygujace, mam nadzieje, ze kiedys wyprobuje. :)
Bardzo ciekawa kombinacja, chętnie zjadłabym coś takiego:)
Prześlij komentarz