Pierwsze pieczarki możecie zobaczyć tutaj. Tym razem zrobiłam mały "update", który okazał się na tyle warty grzechu, żeby warto było tę wersję zaprezentowac na blogu
Pieczarki faszerowane z pomidorkami i ziołami:
- 8 sporych pieczarek równej wielkości
- 1 szalotka, drobno posiekana
- ząbek czosnku, wyciśnięty
- kilkanaście pomidorków koktailowych
- 50 g sera pleśniowego
- 1 łyżka utartego parmezanu
- kilka łyżek bazylii i pietruszki
Obrać pieczarki i odciąć trzonki. Posiekać je drobno, lub utrzeć, i poddusić chwilę razem z czosnkiem i szalotką. Wymieszać z z serem i ziołami i nałożyć farsz do kapeluszy pieczarek. Do każdego kapelusza wcisnąć połówkę pomidorka i posypać parmezanem oraz bazylią. Pozostałe pomidorki położyć tu i tam w naczyniu, posolić i posypać bazylią. Zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
Podawać z grzankami i sałatą.
Bardzo proste i szybkie danie, z którego jestem niezmiernie zadowolona i weszło już na stałe do naszego domowego repertuaru. I jest to też, od jakiegoś czasu - bardzo sympatycznie przez gości przyjmowana przystawka. Polecam.
PS. Faszerowane pieczarki to tak trochę retro, lata 70-te, ale warto je wyciągnąć z lamusa i trochę się z nimi pobawić, moim zdaniem ;-)
5 komentarzy:
Pyszne są zapiekane pieczarki,wczoraj miałam okazje cos podobnego wcinać:)
Wyglądają bardzo apetycznie! A zapiekane pomidorki niezwykle lubię.
Pozdrawiam!
prezentują się bajecznie! czy mogę kilka? :)
Wyglądają świetnie! Do tego wszystko na jednej blasze - wyjątkowo lubię takie dania.
Proste, smaczne i na temat :))))
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz