piątek, 4 lutego 2011

Wersja kolejna zapiekanych faszerowanych pieczarek - tym razem z pomidorkami



Pierwsze pieczarki możecie zobaczyć tutaj. Tym razem zrobiłam mały "update", który okazał się na tyle warty grzechu, żeby warto było tę wersję zaprezentowac na blogu





Pieczarki faszerowane z pomidorkami i ziołami:

  • 8 sporych pieczarek równej wielkości
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • ząbek czosnku, wyciśnięty
  • kilkanaście pomidorków koktailowych
  • 50 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka utartego parmezanu
  • kilka łyżek bazylii i pietruszki


    Przygotowanie:

    Obrać pieczarki i odciąć trzonki. Posiekać je drobno, lub utrzeć, i poddusić chwilę razem z czosnkiem i szalotką. Wymieszać z  z serem i ziołami i nałożyć  farsz do kapeluszy pieczarek. Do każdego kapelusza wcisnąć połówkę pomidorka i posypać parmezanem oraz bazylią. Pozostałe pomidorki położyć tu i tam w naczyniu, posolić i posypać bazylią.  Zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
    Podawać z grzankami i sałatą.

    Bardzo proste i szybkie danie, z którego jestem niezmiernie zadowolona i weszło już na stałe do naszego domowego repertuaru. I  jest to też, od jakiegoś czasu - bardzo sympatycznie przez gości przyjmowana przystawka. Polecam.
    PS. Faszerowane pieczarki to tak trochę retro, lata 70-te, ale warto je wyciągnąć z lamusa i trochę się z nimi pobawić, moim zdaniem ;-)

    5 komentarzy:

    kolorowo w kuchni pisze...

    Pyszne są zapiekane pieczarki,wczoraj miałam okazje cos podobnego wcinać:)

    Amber pisze...

    Wyglądają bardzo apetycznie! A zapiekane pomidorki niezwykle lubię.
    Pozdrawiam!

    Paula pisze...

    prezentują się bajecznie! czy mogę kilka? :)

    delikatessen pisze...

    Wyglądają świetnie! Do tego wszystko na jednej blasze - wyjątkowo lubię takie dania.

    Polka pisze...

    Proste, smaczne i na temat :))))

    Pozdrawiam!