środa, 16 lutego 2011

Risotto z chorizo i suszonymi pomidorami

Risotto to według mnie szalenie wygodny wynalazek - zrobienie kolacji idzie prawie tak samo szybko jak w przypadku makaronu, kompozycji jest co niemiara - a efekt zawsze przyjemny. Dziś wykorzystałam chorizo i suszone pomidory *.

Składniki na 4 porcje:
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g chorizo, cienko pokrojonego
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, cienko pokrojona
  • 350 g ryżu Arborio lub innego odpowiedniego
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • 100 g suszonych pomidorów, cienko pokrojonych
  • garść pietruszki lub kolendry
  • ewentualnie sól & pieprz



Wykonanie:
  1. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu lub na patelni z wysokimi kantami i podsmażyć chorizo, a następnie odłożyć je na później.
  2. Dodać cebulę i smażyć aż będzie szklista.Dodać czosnek i drobno pokrojone chili a po 2 minutach ryż. Podgrzewać mieszając, aż ryż dokładnie wchłonie tłuszcz i stanie się lekko przezroczysty. 
  3. Dolać łyżkę wazowa gorącego bulionu i mieszając podgrzewać aż cały płyn zostanie wchłoniety,  a następnie dodawać bulion w porcjach po 1/2 filiżanki, mieszając aż każda zostanie wchłonięta. Kontynuować proces aż zużyjemy cały bulion. Gotować, mieszając cały czas jakieś 20-25 minut dopóki ryż nie będzię miękki, ale dalej al dente. Konsystencja ma być kremowa, w razie potrzeby dodać więcej bulionu, aby risotto nie było suche.
  4. Dodać podgotowane wcześniej podsmażone chorizo i pokrojone suszone pomidory i podgrzać chwilę.
  5. Doprawić solą i pieprzem i zostawić risotto, pod przykrywką na wylączonym palniku na kilka minut.
  6. Podać posypane pietruszką lub kolendrą. Moja rodzina zawsze dopomina się o parmezan więc opcjonalnie podać świeżo utarty parmezan. 
* Inspiracją był przepis zamieszczony w książce "Risotto" wydawnictwa Octopus Publishing Group Ltd

15 komentarzy:

Kubełek Smakowy pisze...

Cudowne, kolorowe, zdrowe.

wiosenka27 pisze...

Lubię takie dania:)

Arvén pisze...

Mam jeszcze prawie cały słoiczek suszonych pomidorów...może by je tak? Tym bardziej, że prawdziwego risotto nadal nie robiłam...

Małgosia pisze...

bardzo lubie kazdy z tych składników, wiec to musi byc pyszne risotto :)

Karmel-itka pisze...

jak ja uwielbiam chorizo!

delikatessen pisze...

Fantastyczne połączenie! Uwielbiam risotto, w takiej wersji jeszcze go nie znałam... ale zdecydowanie muszę poznać! :)

Maggie pisze...

Przepyszne! Robilam juz kiedys risotto z suszonymi pomidorami, ale nie wpadlam na to, zeby dodac chorizo. Nastepnym razem z pewnoscia tak zrobie! :)

kulinarne-smaki pisze...

czy ja mogę jeden kęs Tak na spróbowanie :)

Karolina pisze...

O rany! Jak ja lubie chorizo, a risotto i suszone pomidory kocham. Az kusi, aby w weekend zrobic.

Paula pisze...

znakomicie dobrane smaki! przełykam ślinkę..

anytsujx pisze...

Takie dania mogłabym jeść bardzo często, wygląda pysznie !:)

Jedynka pisze...

mmm... musi być pyszne! dobrze, ze przywiozłam walizkę chorio z Lanzarotte, wypróbuję na pewno.

Pinos pisze...

Lidko, kolory faktycznie przepiękne. A smak jestem w stanie sobie wyobrazić...

Grażyna pisze...

Włąśnie kupiłam suszone pomidory, to może je wykorzystam, bo wygląda apetycznie. :-)

Ewelina Majdak pisze...

Risotto jest tą potrawą, która nigdy mi się nie znudzi i jestem tego pewna :)