poniedziałek, 12 grudnia 2011

Zamiast mizerii

Sałatka z ogórków -  pressgurka czyli w wolnym tłumaczeniu ściskane ogórki jest w Szwecji tak powszechna jak  mizeria w Polsce  lub tzatziki w Grecji. Stanowi częsty dodatek do dań mięsnych - na przykład kulek mięsnych, pieczeni lub gulaszu. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania sałatki.Muszę przyznać, że mimo stosunkowo dużej ilości cukru bardzo mi takie ogórki smakują - są takie słodko-kwaśne w dobry sposób.

Potrzebujemy:
  • 1 ogórek "wąż"
  •  trochę soli
  • 2 łyżki octu (12%)   
  • łyżka wody  
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku
 Jak przyrządzić:
  1. Pokroić ogórek bardzo cienko (ja używam noża do sera). Posolić i przykryć talerzem, który należy obciążyć, żeby  wycisnąć jak najwięcej soku z ogórka. Zostawić na 30 minut a następnie odlać wodę.
  2. Wymieszać ocet z wodą, cukrem, pieprzem i pietruszką lub koperkiem.
  3. Zalać ogórki mieszaniną i postawić w lodówce na godzinę przed podaniem.
Z podobną sałatką spotkałam się w Izraelu, z tym że tam zamiast octu używa się octu winnego i ogórków się nie wyciska. Wtedy sałatka musi poczekać w lodówce przynajmniej przez 12 godzin.

2 komentarze:

n i k a pisze...

rzeczywiście ciekawa alternatywa dla tradycyjnej mizerii. Mi się podoba :)

Dusia pisze...

szwedzkie ogórki bardzo lubi mój tata:)