Do zrobienia tego sosu zainspirował mnie lunch w przemiłej restauracji na jednym ze stoków w Dolomitach, zjedzony w bardzo sympatycznym towarzystwie. Oczywiście najlepiej użyć do niego oryginalnej włoskiej kiełbasy o nazwie salsiccia (z mięsa wieprzowego doprawionego czosnkiem i pieprzem, oraz często fenkułem i rozmarynem), ale od biedy możemy użyć też innej kiełbasy dość grubo mielonej i odpowiednio doprawionej.
Składniki na 4 osoby:
- 500 g makaronu (u nas ulubione girandole torsades)
- 250 g salsiccia
- 1 papryczka chili
- garść suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- garść bazylii i rozmarynu, oraz pietruszka
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 150 ml śmietanki
- trochę parmezanu
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić drobno i podsmażyć na patelni rozgniatając ją w trakcie. Dodać pokrojone drobno szalotki, czosnek, chili, pokrojone suszone pomidory i poddusić kilka minut. Dodać śmietankę i zioła i zagotować na małym ogniu. Ugotowany al dente makaron polać sosem, dodać pokrojone pomidorki, pietruszkę i posypać świeżo utartym parmezanem. Gotowe. I nie stressować się nadchodzącymi świętami :)
A dla tych, którzy, - w przeciwieństwie do mnie, myślą jednak o świętach - przypominam przepis na świąteczny żurek z wykorzystaniem własnego zakwasu.
5 komentarzy:
cudony obiad. i talerz piękny.
Jaką kiełbase polecasz w zamian?
Prosze o info :)
No wiesz trudno powiedzieć. Salsicia to surowa kiełbasa doprawiona czosnkiem i pieprzem, która w przypadku makaronu używa się po zdjęciu skórki jak farsz z mięsa lub kręci się małe kulki i przysmaża. Myśle, że mozesz użyc innej dobrze przyprawionej kiełbasy i będzie równie dobrze.
Pozdrawiam
a moze jakis przyklad? ktos probowal jakies zamienniki i sa one sprawdzone?
Jeśli surowa kiełbasa to zamienik jest dla mnie oczywisty.
Trochę karkóweczki, trochę boczku zmielić, doprawić rozgnieczionym czosnkiem i pieprzem, ukręcić małe kuleczki i na patelnię.
Oczywiście nie wiadomo czy w tej kiełbasce to sama wieprzowina, ale nie jedząc oryginalnego dania trudno będzie dostosować smak.
Prześlij komentarz