Składniki:
- 1 op. świeżych płatów lasange ok. 250 g
- 10 pieczarek, obranych, pokrojonych
- 400 g mrożonego szpinaku, (chętnie nie szatkowanego, ale w całych liściach)
- 4 ząbki wyciśniętego czosnku
- pietruszka, bazylia, oregano
- odrobina gałki muszkatołowej
- troszkę płatków chili
- sól & pieprz
- utarty świeżo parmezan
- oliwa i odrobina masła
- 300 ml białego sosu serowego*
Wykonanie:
Pokrojone pieczarki odwodnić na suchej patelni, dodać odrobinę masła i oliwy gdy woda już z nich wyparuje i przyrumienić.
Szpinak rozmrozić i odparować w garnku na małym ogniu. Dodać wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy i wymieszać z pieczarkami
Przygotować beszamel serowy.* W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układać warstwami lasangne i sos szpinakowo pieczarkowy, oraz beszamelowy. Ostatnią warstą ma być sos beszamelowy i utarty ser. Na zakończenie posypać ser ziołami i płatkami chili. Zapiekać około 25 minut, lub do zrumienienia sera, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. A potem się delektować.
* Serowy beszamel 600 ml:
- 600 ml mleka
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- ok. 60 g mąki
- ok. 60 g masła
- sól i pieprz
- ok. 50 g utartego parmezanu, gruyere lub innego "wyraźnego" sera.
- Wlać mleko do garnka o grubym dnie dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu i gałkę i gotować na średnim ogniudoprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 min. Przecedzić do innego naczynia.
- Roztopić masło, wsypać mąkę i podgrzewać na małym ogniu około minuty mieszając. Mąka nie może zbrązowieć.
- Zdjąć garnek z ognia i stopniowo, cały mieszając dolewać mleko. Następnie postawić garnek na małym ogniu i ostrożnie zagotować - po czym gotować ok. 2 minut - sos ma być gładki i gęsty. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać utarty ser i wymieszać ponownie.
9 komentarzy:
Zdecydowanie chodzi za mną taka wersja lasagne, ale z utęsknieniem czekam na świeże listki szpinaku
Pycha taka lazania...! Zapisuję:)
Ze szpinakiem to moja ulubiona wersja. Narobiłaś mi apetytu. Pozdrawiam.
To wlasnie dzieki takiej lasagne przekonalam sie do szpinaku. Nagle nabralam na nia niezwyklej ochoty :)
ooo lazania!Mniam :)
nigdy nie próbowałam takiej kombinacji, ale widze ze warto :)
ten szpinak.. pysznie!
bezkonkurencyjne :)
wspaniała lazania, uwielbiam połaczenie szpinaku z pieczarkami
Prześlij komentarz