Sałatka z ogórków - pressgurka czyli w wolnym tłumaczeniu ściskane ogórki jest w Szwecji tak powszechna jak mizeria w Polsce lub tzatziki w Grecji. Stanowi częsty dodatek do dań mięsnych - na przykład kulek mięsnych, pieczeni lub gulaszu. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania sałatki.Muszę przyznać, że mimo stosunkowo dużej ilości cukru bardzo mi takie ogórki smakują - są takie słodko-kwaśne w dobry sposób.
Potrzebujemy:
- 1 ogórek "wąż"
- trochę soli
- 2 łyżki octu (12%)
- łyżka wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku
- Pokroić ogórek bardzo cienko (ja używam noża do sera). Posolić i przykryć talerzem, który należy obciążyć, żeby wycisnąć jak najwięcej soku z ogórka. Zostawić na 30 minut a następnie odlać wodę.
- Wymieszać ocet z wodą, cukrem, pieprzem i pietruszką lub koperkiem.
- Zalać ogórki mieszaniną i postawić w lodówce na godzinę przed podaniem.
2 komentarze:
rzeczywiście ciekawa alternatywa dla tradycyjnej mizerii. Mi się podoba :)
szwedzkie ogórki bardzo lubi mój tata:)
Prześlij komentarz