Podobno był to ulubiony tort króla Oskara II-go, panujacego w Szwecji w latach 1872-1907. Czy to prawda - może, czy miał problemy z przyswajaniem glutenu, tego nie wiadomo. Tort - choć wyglada na tyle niepozornie, że właściwie z pewnym oporem nazywam go tortem - jest na prawdę przepyszny.
- 100 g maki migdałowej
- 135 g cukru
- 4 białka
Krem i przybranie:
- 60 g cukru
- 150 g płatków migdałowych
- 4 żółtka
- 200 ml śmietanki 30-40 procentowej
- 90 g cukru
- 150 masła
Wykonanie:
- Narysuj 2 koła na papierze do pieczenia (ok. 21 cm średnicy) lub prostokąt, który można zgrabnie podzielić na dwa kwadraty i posmaruj papier lekko masłem.
- Wymieszaj mąkę migdałową z cukrem.
- Ubij mocno białka i wymieszaj z maką i cukrem.
- Rozsmaruj ciasto na papierze i piecz spód w 175 stopniach ok. 15-20 minut.
- Pozwól żeby wystygł troche zanim go zdejmesz z papieru. Podziel na dwie części jeśli był to prostokąt.
- Rozpuść 60 g cukru w małym rondelku i dodaj 150 g płatków migdałowych.
- Wylej na folię aluminiowa i pozwól zastygnąć. Rozetrzyj/rozbij w mozdzierzu.
- Wymieszaj żółtka, 90 g cukru, śmietankę w garnku o grubum dnie gotuj na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając az powstanie gęsty krem.
- Zdejmij garnek z palnika i cały czas mieszając dodawaj masło.
- Poczekaj aż krem wystygnie i dodaj rozbity w mozdzierzu migdałowy karmel.
- Upraż pozostałe płatki migdałowe na suchej patelni.
- Złóż spody razem smarując kremem między i na wierzchu i posyp całość uprażonymi płatkami.
- Przechowuj w chłodzie do momentu podania.
Jeśli nie można dostać mąki migdałowej można ją zrobić samemu, mieląc obrane migdały.
Przepis Birgitty Rasmusson, krółowej słodkich wypieków, autorki najbardziej popularnych ksiązek
w tej dziedzinie "Den rutiga kokboken" i "7 sorters kakor" oraz jurora w szwedzkiej edycji programu
kulinarnego Cała Anglia piecze.
wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńthx
OdpowiedzUsuńشركة تنظيف بالرياض
thank you
حراج السيارات
thank you
احلى سينما