Pages

środa, 16 lutego 2011

Risotto z chorizo i suszonymi pomidorami

Risotto to według mnie szalenie wygodny wynalazek - zrobienie kolacji idzie prawie tak samo szybko jak w przypadku makaronu, kompozycji jest co niemiara - a efekt zawsze przyjemny. Dziś wykorzystałam chorizo i suszone pomidory *.

Składniki na 4 porcje:
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g chorizo, cienko pokrojonego
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, cienko pokrojona
  • 350 g ryżu Arborio lub innego odpowiedniego
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • 100 g suszonych pomidorów, cienko pokrojonych
  • garść pietruszki lub kolendry
  • ewentualnie sól & pieprz



Wykonanie:
  1. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu lub na patelni z wysokimi kantami i podsmażyć chorizo, a następnie odłożyć je na później.
  2. Dodać cebulę i smażyć aż będzie szklista.Dodać czosnek i drobno pokrojone chili a po 2 minutach ryż. Podgrzewać mieszając, aż ryż dokładnie wchłonie tłuszcz i stanie się lekko przezroczysty. 
  3. Dolać łyżkę wazowa gorącego bulionu i mieszając podgrzewać aż cały płyn zostanie wchłoniety,  a następnie dodawać bulion w porcjach po 1/2 filiżanki, mieszając aż każda zostanie wchłonięta. Kontynuować proces aż zużyjemy cały bulion. Gotować, mieszając cały czas jakieś 20-25 minut dopóki ryż nie będzię miękki, ale dalej al dente. Konsystencja ma być kremowa, w razie potrzeby dodać więcej bulionu, aby risotto nie było suche.
  4. Dodać podgotowane wcześniej podsmażone chorizo i pokrojone suszone pomidory i podgrzać chwilę.
  5. Doprawić solą i pieprzem i zostawić risotto, pod przykrywką na wylączonym palniku na kilka minut.
  6. Podać posypane pietruszką lub kolendrą. Moja rodzina zawsze dopomina się o parmezan więc opcjonalnie podać świeżo utarty parmezan. 
* Inspiracją był przepis zamieszczony w książce "Risotto" wydawnictwa Octopus Publishing Group Ltd

15 komentarzy:

  1. Mam jeszcze prawie cały słoiczek suszonych pomidorów...może by je tak? Tym bardziej, że prawdziwego risotto nadal nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie kazdy z tych składników, wiec to musi byc pyszne risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne połączenie! Uwielbiam risotto, w takiej wersji jeszcze go nie znałam... ale zdecydowanie muszę poznać! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne! Robilam juz kiedys risotto z suszonymi pomidorami, ale nie wpadlam na to, zeby dodac chorizo. Nastepnym razem z pewnoscia tak zrobie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy ja mogę jeden kęs Tak na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany! Jak ja lubie chorizo, a risotto i suszone pomidory kocham. Az kusi, aby w weekend zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  7. znakomicie dobrane smaki! przełykam ślinkę..

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie dania mogłabym jeść bardzo często, wygląda pysznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm... musi być pyszne! dobrze, ze przywiozłam walizkę chorio z Lanzarotte, wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lidko, kolory faktycznie przepiękne. A smak jestem w stanie sobie wyobrazić...

    OdpowiedzUsuń
  11. Włąśnie kupiłam suszone pomidory, to może je wykorzystam, bo wygląda apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Risotto jest tą potrawą, która nigdy mi się nie znudzi i jestem tego pewna :)

    OdpowiedzUsuń