Składniki na 4 porcje:
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 200 g chorizo, cienko pokrojonego
- 1 cebula, poszatkowana
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, cienko pokrojona
- 350 g ryżu Arborio lub innego odpowiedniego
- ok. 1 litra bulionu warzywnego
- 100 g suszonych pomidorów, cienko pokrojonych
- garść pietruszki lub kolendry
- ewentualnie sól & pieprz
Wykonanie:
- Masło i oliwę rozgrzać w rondlu lub na patelni z wysokimi kantami i podsmażyć chorizo, a następnie odłożyć je na później.
- Dodać cebulę i smażyć aż będzie szklista.Dodać czosnek i drobno pokrojone chili a po 2 minutach ryż. Podgrzewać mieszając, aż ryż dokładnie wchłonie tłuszcz i stanie się lekko przezroczysty.
- Dolać łyżkę wazowa gorącego bulionu i mieszając podgrzewać aż cały płyn zostanie wchłoniety, a następnie dodawać bulion w porcjach po 1/2 filiżanki, mieszając aż każda zostanie wchłonięta. Kontynuować proces aż zużyjemy cały bulion. Gotować, mieszając cały czas jakieś 20-25 minut dopóki ryż nie będzię miękki, ale dalej al dente. Konsystencja ma być kremowa, w razie potrzeby dodać więcej bulionu, aby risotto nie było suche.
- Dodać podgotowane wcześniej podsmażone chorizo i pokrojone suszone pomidory i podgrzać chwilę.
- Doprawić solą i pieprzem i zostawić risotto, pod przykrywką na wylączonym palniku na kilka minut.
- Podać posypane pietruszką lub kolendrą. Moja rodzina zawsze dopomina się o parmezan więc opcjonalnie podać świeżo utarty parmezan.
Cudowne, kolorowe, zdrowe.
OdpowiedzUsuńLubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze prawie cały słoiczek suszonych pomidorów...może by je tak? Tym bardziej, że prawdziwego risotto nadal nie robiłam...
OdpowiedzUsuńbardzo lubie kazdy z tych składników, wiec to musi byc pyszne risotto :)
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam chorizo!
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie! Uwielbiam risotto, w takiej wersji jeszcze go nie znałam... ale zdecydowanie muszę poznać! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Robilam juz kiedys risotto z suszonymi pomidorami, ale nie wpadlam na to, zeby dodac chorizo. Nastepnym razem z pewnoscia tak zrobie! :)
OdpowiedzUsuńczy ja mogę jeden kęs Tak na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńO rany! Jak ja lubie chorizo, a risotto i suszone pomidory kocham. Az kusi, aby w weekend zrobic.
OdpowiedzUsuńznakomicie dobrane smaki! przełykam ślinkę..
OdpowiedzUsuńTakie dania mogłabym jeść bardzo często, wygląda pysznie !:)
OdpowiedzUsuńmmm... musi być pyszne! dobrze, ze przywiozłam walizkę chorio z Lanzarotte, wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńLidko, kolory faktycznie przepiękne. A smak jestem w stanie sobie wyobrazić...
OdpowiedzUsuńWłąśnie kupiłam suszone pomidory, to może je wykorzystam, bo wygląda apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńRisotto jest tą potrawą, która nigdy mi się nie znudzi i jestem tego pewna :)
OdpowiedzUsuń