- 4 łyżki ziela angielskiego
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka suszonych płatków róży
- 1 łyżeczka proszku cytrynowego (citronpulver?) suszona i zmielona skórka cytrynowa
2. Berbere - Etiopia
- 1 łyżeczka bockhornsklöverfrön - skall kollas
- 1 dl suszonego serranochili lub innego chili
- 1 dl papryki
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- troszkę czosnku w proszku 3 krm
- 2 krm goździków
- 2 krm cynamonu
- 2 krm ziela angielskiego w proszku
3. Awase - jak ketchup w Etiopii
- 2 łyżki berbere
- 1 łyżeczka cayenne
- 3 krm imbiru
- 2 krm kardamonu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka czerwonego wina
- 1 łyżka wody
4. Ras al-hanout - Maghreb
- 4 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki kardamonu
- 1,5 łyżeczki goździków