sobota, 23 kwietnia 2011

WIelkanoc

Dawno mnie tu nie było, więc się poprawiam...
Życzę Lidce i naszym czytelnikom spokojnych świąt w rodzinnym gronie, wielu smakowitych dań na stołach, no i pięknej pogody, takiej jak ja mam za oknem ;)

U mnie na stole dość skromnie, ale myślę, że smacznie: jajka marmurkowe i buraczane, sos żurawinowy, chrzan, wędzonka, pasztet fasolowo-soczewicowy, chleb.

Jajka buraczane


  • 1 kg buraków
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2  listki laurowe
  • kilka goździków
  • 12 jajek
Jajka ugotować, obtłuc, zalać zimną wodą, obrać jak przestygną. Buraki obrać, pokroić, zalać wodą, lekko posolić i gotować 30-40 minut. Odlać wywar, dodać do niego pozostałe składniki i zagotować, a następnie ostudzić. Jajka ułożyć np. w słoju, zalać zimnym wywarem i odstawić na kilka godzin, np. na noc. Oryginalny przepis, zamieszczony w którymś z kulinarnych dodatków GW kilka lat temu, zalecał trzymanie w tej marynacie jajek przepiórczych przez dobę, ale to jakieś nieporozumienie, po 12 godzinach białka kurzych jajek są całe zabarwione, a przepiórcze są przecież malutkie, zabarwiłyby się całe na amen, a tu żółtka mają pozostać żółte. Tak więc polecam ten przepis z moją poprawką, sprawdzony wielokrotnie ;)

Śląskie jajka marmurkowe

Wg przepisu Siostryheli z Galerii Potraw:

Jaja ugotować na twardo i drobno potłuc skorupki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem czarnej aromatycznej herbaty i łupin z cebuli, kminku, sosu sojowego, cynamonu, goździków i innych ziół aromatycznych według uznania, pogotować w tym jaja kilkanaście minut, potem zostawić do ostygnięcia. Obrać i spożyć w świąteczny poranek.



Poza tym upiekłam pasztet z soczewicy i fasoli, mocno ;) inspirowany przepisem z bloga Zieleniny oraz dwa chleby, mój ulubiony na zakwasie oraz mleczny tostowy w wersji dla leniwca, czyli w maszynie.

Pasztet z zielonej soczewicy i fasoli
  • po 500 g ugotowanej soczewicy i fasoli
  • duża marchew
  • pół selera
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kostki masła lub kilka łyżek oleju
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, majeranek
Fasolę i soczewicę po ostudzeniu zmasakrować blenderem. Marchew i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, usmażyć na maśle lub oleju razem z posiekaną cebulą i czosnkiem, nie rumienić. Tłuszczu powinno być sporo, więcej niż konieczne do smażenia, bo inaczej pasztet będzie się rozpadał. 
Wymieszać masę z warzywami i jajkami, doprawić, przełożyć do wyłożonej papierem keksówki, piec 45 minut w 200 stopniach. Wyjąć z formy i kroić PO ostudzeniu.

Chleb pszenno-żytni
  • 300 g zakwasu 
  • 200 g mąki żytniej 
  • 500 g pszennej 
  • ok 300 ml wody 
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • kminek i czarnuszka
Wymieszać łyżką zakwas, mąki i wodę - ciasto ma być luźne, tak żeby się dało mieszać łyżką - odstawić na noc. Dodać drożdże, rozmieszane z odrobiną wody, cukru i mąki, dodać sól oraz kminek i czarnuszkę, wymieszać, odstawić aż ruszy, ale nie urośnie bardzo, zamieszać jeszcze raz, przełożyć do formy, jak podwoi objętość to upiec, 45 minut w 200 stopniach, ja piekłam równocześnie z pasztetem, akurat się zmieściły razem.
Czasów wyrastania nie podaję, bo są mocno zależne od temperatury, jaką mamy w domu, trzeba obserwować ;)

Chleb tostowy
  • 300 ml maślanki lub mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 7-8 g świeżych drożdży

Wrzucić do maszyny, włączyć program podstawowy i zająć się czymś innym ;)
Oczywiście można wyrobić ręcznie i upiec w piekarniku, wtedy po pierwszym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia w misce, wyrobić raz jeszcze, przełożyć do foremki, po wyrośnięciu upiec, myślę, że 40 minut w 200 stopniach byłoby ok.

10 komentarzy:

margot pisze...

fajne te jajka , co jedne to ładniejsze
Wesołych
Świąt

aga pisze...

ladniutkie te jajeczka:)

Spokojnych i radosnych Świat!!!

asieja pisze...

pięknie pomalowane te jaja!

radosnych Świąt.

delikatessen pisze...

Prześliczne jajka i piękne zdjęcia!

Wesołych i Spokojnych Świąt!

lo pisze...

Moniko i Lidko, radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Was i najbliżsżych.

Hankaskakanka pisze...

Ale pyszności przygotowałaś! Wesołych Świąt, dziewczyny :-*

piegusek1976 pisze...

jakie nietypowe jajka:) Wesołych Swiąt!!

anytsujx pisze...

Śliczne jajka !:)

Wesołych Świąt !

magda k. pisze...

pasztet z soczewicy mi się marzy cudny jest :) cała reszta też pięknie się prezentuje

Monika pisze...

Dziękuję za wszystkie życzenia :)
A "farbowane" jajka polecam, ja je robię od lat bo zawsze się rodzina domaga, pasztetu soczewicowego jedna amatorka też ;)