sobota, 14 sierpnia 2010

Placki z cukinii i marchewki

Bywszy z wizytą u Zieleniny miałam okazję spróbować zapiekanych placuszków z cukinii i marchewki, nie odtworzyłam dziś takich samych, ale polecam, pyszne są - tylko ich nie zapiekałam, podałam z sosem wściekle chrzanowym i kefirem.

Z poniższych składników wyszło 6 solidnych porcji placków:
  • po jednej żółtej i zielonej cukinii - na placki są lepsze takie bardziej wyrośnięte, moje miały z 30 cm
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka śmietany*
  • 3 jajka
  • mąka - tu już trzeba na wyczucie, ciasto nie może być bardzo rzadkie bo się będą rozpadać placki
  • sól, pieprz, ostra papryka
Cukinie zetrzeć na grubej tarce, marchew na drobnej, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić. Smażyć placki na mocno rozgrzanym oleju - tak jak ziemniaczane.

Sos chrzanowy to serek Bieluch z solidnym dodatkiem świeżo zmasakrowanego blenderem chrzanu - teraz jest sezon na kiszenie ogórków, więc na każdym straganie mają chrzan, grzech nie kupić ;)

* moja Babcia Mila zawsze dawała do placków ziemniaczanych łyżkę śmietany, a placki robiła cudowne, więc ja nie mam śmiałości robić inaczej ;)

7 komentarzy:

Kuchareczka pisze...

ja robilam z samej cukinii, dlatego nie wiem jak smakuja twoje, ale mysle, ze bardzo podobnie-warzywnie. Moje byly pyszne, Twoje tym bardziej - bo wiecej warzyw!! :)

Paula pisze...

z dodatkiem marchewki chętnie bym spróbowała!

Hankaskakanka pisze...

Tak, tak, tak :)

aga-aa pisze...

bardzo fajny pomysł na urozmaicenie placków z cukinii które bardzo lubię :)

zielenina pisze...

no proszę, jak podróże kształcą hihi :) Ciekawe co ciekawego zjesz przy okazji następnej wizyty :D

LidKa pisze...

o jakie fajne:)

Nika pisze...

mmmm... uwielbiam takie placuszki!
Potwornego mi zrobiłaś smaka - zamawiam dwie porcje, dla mnie i... dla mnie:)